P. Komodikis Fruit Farm Ltd

 

Κωδικός Μέλους: 05

P. KOMODIKIS FRUIT FARM LTD

Υπεύθυνος γεωργός:

Παναγιώτης Κωμοδίκης

 

Στοιχεία επικοινωνίας

Ποταμίτισσα

Τηλέφωνο: 99059269

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  

 

Γνωρίστε τα μέλη μας

Η γεωργική μονάδα αποτελείται από διάφορα γεωργικά τεμάχια εντός της κοινότητας Ποταμίτισσα με φρουτόδεντρα, λαχανικά και φράουλες σε υψόμετρο άνω των 800 μέτρων. Ο Παναγιώτης Κωμοδίκης είναι νέος γεωργός κάτω των 35 ετών  ο οποίος εγκαταστάθηκε ως  επικεφαλής της μονάδας εδώ και έξη χρόνια μέσω του Καθεστώτος 6.1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020 και έχει αναλάβει τις γεωργικές εργασίες της οικογένειας συνεχίζοντας έτσι την αγροτική παράδοση με την οποία τροφοδοτούν τους Κύπριους καταναλωτές με φρούτα του Τροόδους εδώ και δεκαετίες. 

Η γεωργική μονάδα συνεχίζει να παράγει όλα τα φρούτα του Τροόδους (ροδάκινα, νεκταρίνια, φορμόζες, αχλαδόμηλα κλπ) ενώ παράλληλα έχει αναπτύξει μια σύγχρονη καλλιέργεια φράουλας σε υδροπονικό υπόστρωμα που παράγει ψηλής ποιότητας προϊόν  κατά τη θερινή και φθινοπωρινή περίοδο.  

 

Αειφόρες πρακτικές

Τα πλείστα αγροτεμάχια βρίσκονται σε αναβαθμίδες και για την συγκράτηση των πρανών τους όπου είναι απαραίτητο διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση παραδοσιακές δόμες ξηροληθιάς.

Στην μονάδα εφαρμόζονται πρακτικές ολοκληρωμένης διαχείρισης εχθρών και ασθενειών (IPM-Integrated Pest Management) όπως παρακολούθηση του πληθυσμού επιβλαβών εντόμων μέσω παγίδων, ενσωμάτωση φυτικών υπολειμμάτων κ. α.

Το πλεόνασμα του νερού που απαραίτητα προκύπτει κατά την άρδευση των υδροπονικών συστημάτων φράουλας, αξιοποιείται για την άρδευση των δενδρωδών καλλιεργειών, επιτυγχάνοντας μια καλύτερη αξιοποίηση του νερού άρδευσης εξοικονομώντας έτσι τους φυσικούς υδάτινους πόρους όπως απαιτεί και η σύγχρονη γεωργική πρακτική.

 

Κριτήρια συμμετοχής στο εθελοντικό σύστημα Ορεινής Γεωργίας Τροόδους

Όλα τα υποχρεωτικά κριτήρια καθώς επίσης και τα πιο κάτω προαιρετικά κριτήρια έχουν γίνει αποδεκτά προς τήρηση και αποδοχής ελέγχων από το μέλος.

Κοινωνική & Επιχειρηματική ευθύνη

  • Γεωργός πλήρους απασχόλησης
  • Ηλικίας  κάτω των 50 ετών
  • Τήρηση ελεγμένων οικονομικών στοιχείων
  • Νομικό πρόσωπο με ελάχιστη έκταση υπό διαχείριση στην περιοχή 1 εκταρίου
  • Πραγματοποίηση τουλάχιστον μίας προωθητικής ενέργειας ανά έτος
  • Παράδοση σε εγκεκριμένα κοινωφελή/φιλανθρωπικά ιδρύματα τουλάχιστο 100 κιλά ετησίως της παραγωγής μου 
  • Διατήρηση  παραδοσιακής «Δομής του τοπίου» όπως ξερολιθιές, παλιά πηγάδια, πετραύλακα, μύλοι κ.λπ. εντός της μονάδας

Ανάληψη Ευθύνης για την ποιότητα και ασφάλεια τροφίμων

  • Αποδοχή ελέγχων ανίχνευσης για υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε τυχαίο δείγμα του παραγωγού έως και τρεις φορές ετησίως)
  • Παρακολούθηση τουλάχιστον ενός σεμιναρίου ετησίως σχετικά με τις απαιτήσεις της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης   φυτοπροστασίας
  • Παρακολούθηση επιβλαβών οργανισμών με κατάλληλα μέσα και τεχνικές (περιλαμβανομένων συστημάτων γεωργίας ακριβείας) σε τουλάχιστο 25% της καλλιεργούμενης έκτασης
  • Εφαρμογή τουλάχιστον 2 χειμερινών ψεκασμών με χρήση ουσιών που επιτρέπονται στη βιολογική γεωργία με στόχο τη μείωση της έντασης και της έκτασης προσβολής επιβλαβών οργανισμών κατά τη βλαστική περίοδο
  • Τουλάχιστον μια επέμβαση αμέσως μετά το χειμερινό κλάδεμα με στόχο την προστασία των τομών κλαδέματος από ασθένειες ξύλου
  • Εφαρμογή στρατηγικής διαχείρισης ανθεκτικότητας με την εναλλαγή σκευασμάτων με διαφορετική Ομάδα Τρόπου Δράσης
  • Συσκευασία σε χάρτινα κιβώτια μιας χρήσης ή ατομικές συσκευασίες για τουλάχιστο το 25% της εκτιμημένης αξίας παραγωγής
  • Συσκευασία σε πλαστικά κιβώτια με χαρτί προστασίας στη βάση σε ποσοστό 100% (πλην χάρτινων κιβωτίων και ατομικών συσκευασιών)
  • Μικροβιολογική ανάλυση σε περίπτωση άρδευσης προϊόντων που καταναλώνονται νωπά ή σε προϊόντα που πλένονται μετασυλλεκτικά

Ευθύνη για το περιβάλλον και τις μελλοντικές γενεές

  • Εφαρμογή ετήσιου προγράμματος λίπανσης σε κύριες καλλιέργειες στη βάση τήρησης κατευθυντήριων γραμμών και χημικών αναλύσεων εδάφους
  • Ενσωμάτωση φυτικών υπολειμμάτων
  • Τουλάχιστον το 75% των υφιστάμενων ξεροληθιών είναι κατσκευασμένες με τον παραδοσιακό τρόπο
  • Ύπαρξη συστημάτων  στάγδην άρδευσης (ελάχιστο 50% εκτάσεων)
  • Περιορισμοί στη χρήση  νιτρικού αζώτου  - Αποφυγή χρήσης νιτρικού αζώτου ειδικά κατά το στάδιο της ωρίμανσης των καρπών και κατά την περίοδο Οκτωβρίου – Φεβρουαρίου όπου λόγω υψηλής βροχόπτωσης υπάρχει κίνδυνος διήθησης του προς βαθύτερα στρώματα
  • Σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων για αποφυγή και/ή μείωση αποβλήτων και ρύπων και τρόποι διάθεση των αποβλήτων

Holding

Product