Παναγιώτης Μιχαηλίδης

 

Κωδικός Μέλους: 04

Γεωργός: Παναγιώτης Μιχαηλίδης

LOGO ACHILLEOS 03 resized

Στοιχεία Επικοινωνίας

Αγρός

Τηλέφωνο: 99795960

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

https://www.facebook.com/GeuseisPitsilias

 

Γνωρίστε μας

Η γεωργική μονάδα βρίσκεται στην κοινότητα Αγρός της περιοχής Πιτσιλιάς σε υψόμετρο από 850 έως 1100 μέτρα. Αποτελείται από αγροτεμάχια με φρουτόδεντρα, λαχανικά με ειδίκευση στα ντοματίνια, τα κεράσια και τις φράουλες.

Ο Παναγιώτης Μιχαηλίδης είναι νέος γεωργός ο οποίος διαμένει μόνιμα στον Αγρό, και δραστηριοποιείται στη γεωργία  τα τελευταία 5 χρόνια ενώ παράλληλα βρίσκεται σε διαδικασία απόκτησης πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών στον κλάδο της γεωπονίας. Η άσκηση της γεωργικής δραστηριότητας γίνεται σε συνεργασία με τον Ανδρέα Αχιλλέως με τον οποίο διατηρούν κοινή εμπορική επωνυμία για τη διάθεση των προϊόντων τους.

Όλα τα προϊόντα συσκευάζονται σε συσκευασίες 100 γρ. μέχρι 1000 γρ. φέρουν την επωνυμία “Γεύσεις Πιτσιλιάς” και διατίθενται αποκλειστικά μέσω της ΣΕΔΙΓΕΠ ΟΡΕΙΝΗΣ ΠΙΤΣΙΛΙΑΣ ΤΡΟΟΔΟΥΣ ΛΤΔ.

 

Αειφόρες πρακτικές

Λόγω του ανάγλυφου της περιοχής τα αγροτεμάχια της μονάδας αποτελούνται από αναβαθμίδες. Για το λόγο αυτό διατηρούνται σε καλή κατάσταση δόμες ξεροληθιάς που συντελούν στην προστασία από τη διάβρωση του εδάφους και στην συγκράτηση του εδάφους. Παράλληλα διατηρείται η άγρια βλάστηση στα πρανή των αναβαθμίδων που επίσης συντελεί στην αποφυγή της διάβρωσης και στη διατήρηση της άγριας χλωρίδας και πανίδας.  

Η μονάδα εφαρμόζει επίσης πρακτικές βιολογικής παραγωγής στην καλλιέργεια των τριαντάφυλλων Αγρού rosa damascena  καθώς και πρακτικές διαχείρισης των εχθρών και ασθενειών (IPM-Integrated Pest Management) για τις υπόλοιπες καλλιέργειες.

 

Κριτήρια συμμετοχής στο εθελοντικό σύστημα Ορεινής Γεωργίας Τροόδους

Όλα τα υποχρεωτικά κριτήρια καθώς επίσης και τα πιο κάτω προαιρετικά κριτήρια έχουν γίνει αποδεκτά προς τήρηση και αποδοχής ελέγχων από το μέλος.

Κοινωνική & Επιχειρηματική ευθύνη

  • Μόνιμος κάτοικος σε ορεινή κοινότητα
  • Ηλικίας  κάτω των 50 ετών
  • Μέλος Αναγνωρισμένης Ομάδας Παραγωγών
  • Πραγματοποίηση τουλάχιστον μίας προωθητικής ενέργειας ανά έτος
  • Παράδοση σε εγκεκριμένα κοινωφελή/φιλανθρωπικά ιδρύματα τουλάχιστο 100 κιλά ετησίως της παραγωγής μου 
  • Διατήρηση  παραδοσιακής «Δομής του τοπίου» όπως ξερολιθιές, παλιά πηγάδια, πετραύλακα, μύλοι κ.λπ. εντός της μονάδας

Ανάληψη Ευθύνης για την ποιότητα και ασφάλεια τροφίμων

  • Αποδοχή ελέγχων ανίχνευσης για υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε τυχαίο δείγμα του παραγωγού έως και τρεις φορές ετησίως)
  • Παρακολούθηση τουλάχιστον ενός σεμιναρίου ετησίως σχετικά με τις απαιτήσεις της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης   φυτοπροστασίας
  • Πρακτικές Βιολογικής Γεωργίας
  • Εφαρμογή τουλάχιστον 2 χειμερινών ψεκασμών με χρήση ουσιών που επιτρέπονται στη βιολογική γεωργία με στόχο τη μείωση της έντασης και της έκτασης προσβολής επιβλαβών οργανισμών κατά τη βλαστική περίοδο
  • Τουλάχιστον μια επέμβαση αμέσως μετά το χειμερινό κλάδεμα με στόχο την προστασία των τομών κλαδέματος από ασθένειες ξύλου
  • Εφαρμογή στρατηγικής διαχείρισης ανθεκτικότητας με την εναλλαγή σκευασμάτων με διαφορετική Ομάδα Τρόπου Δράσης
  • Καλλιέργεια υπό εντομοστεγή κάλυψη ή/και αντιχαλαζικών συστημάτων (80% θερμοκήπια/ δικτυοκήπια, 30% δενδρώδεις)
  • Χρήση πιστοποιημένου (certified) πολλαπλασιαστικού υλικού με ανθεκτικότητα / ανεκτικότητα σε προβλήματα φυτοπροστασίας
  • Εδαφοκάλυψη για μείωση των ζιζανίων
  • Συσκευασία σε χάρτινα κιβώτια μιας χρήσης ή ατομικές συσκευασίες για τουλάχιστο το 25% της εκτιμημένης αξίας παραγωγής
  • Συσκευασία σε πλαστικά κιβώτια με χαρτί προστασίας στη βάση σε ποσοστό 100% (πλην χάρτινων κιβωτίων και ατομικών συσκευασιών)
  • Μικροβιολογική ανάλυση σε περίπτωση άρδευσης προϊόντων που καταναλώνονται νωπά ή σε προϊόντα που πλένονται μετασυλλεκτικά

Ευθύνη για το περιβάλλον και τις μελλοντικές γενεές

  • Εφαρμογή ετήσιου προγράμματος λίπανσης σε κύριες καλλιέργειες στη βάση τήρησης κατευθυντήριων γραμμών και χημικών αναλύσεων εδάφους
  • Ενσωμάτωση φυτικών υπολειμμάτων
  • Τουλάχιστον το 75% των υφιστάμενων ξεροληθιών είναι κατσκευασμένες με τον παραδοσιακό τρόπο
  • Ύπαρξη συστημάτων  στάγδην άρδευσης (ελάχιστο 50% εκτάσεων)
  • Περιορισμοί στη χρήση  νιτρικού αζώτου  - Αποφυγή χρήσης νιτρικού αζώτου ειδικά κατά το στάδιο της ωρίμανσης των καρπών και κατά την περίοδο Οκτωβρίου – Φεβρουαρίου όπου λόγω υψηλής βροχόπτωσης υπάρχει κίνδυνος διήθησης του προς βαθύτερα στρώματα

Holding

Product