Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Γνωρίστε τα μέλη μας
Ο Ανδρέας Φόκου είναι 45 ετών και ασχολείται επαγγελματικά με τη γεωργία εδώ και δεκαπέντε χρόνια. Κατάγεται από τις Δύμες διαμένει όμως μόνιμα στη Λεμεσό.
Η γεωργική γη που καλλιεργεί αποτελείται από δύο ξεχωριστές εκμεταλλεύσεις που βρίσκονται στις κοινότητες Δύμες και Καλό Χωριό Λεμεσού. Στις Δύμες καλλιεργούνται φρουτόδεντρα διαφόρων ειδών και ποικιλιών ενώ στο Καλό Χωριό Λεμεσού καλλιεργούνται ντομάτες.
Η εκμετάλλευση του προέρχεται από αναδιάρθρωση των μόνιμων καλλιεργειών με αντικατάσταση μεγάλων σε ηλικία δέντρων με νέα δέντρα εμπορικών ποικιλιών με αντοχές σε παθογόνα και βελτιωμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Ο Ανδρέας Φόκου είναι ενταγμένος στη ΣΕΔΙΓΕΠ ΟΡΕΙΝΗΣ ΠΙΤΣΙΛΙΑΣ – ΤΡΟΟΔΟΥΣ ΛΤΔ και διαθέτει όλη του την παραγωγή μέσω της εταιρείας.
Αειφόρες πρακτικές
Τα αγροτεμάχια στις Δύμες βρίσκονται σε επικλινές έδαφος, σε περιοχές δύσβατες και απομονωμένες. Για τη δημιουργία της καλλιέργειας έγιναν εγγειοβελτιωτικά έργα για τη δημιουργία αναβαθμίδων και την κατασκευή, όπου κρίθηκε απαραίτητο, της παραδοσιακή δόμης ξηροληθιάς. Οι δόμες διατηρούνται σε καλή κατάσταση και συντηρούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Ο παραγωγός μας καλλιεργεί επίσης ντομάτες σε χαμηλότερο υψόμετρο οι οποίες λόγω της γεωγραφικής τους θέσης δεν είναι ενταγμένες στο σύστημα ποιότητας «Ορεινή Γεωργία Τροόδους».
Κριτήρια συμμετοχής στο εθελοντικό σύστημα Ορεινής Γεωργίας Τροόδους
Όλα τα υποχρεωτικά κριτήρια καθώς επίσης και τα πιο κάτω προαιρετικά κριτήρια έχουν γίνει αποδεκτά προς τήρηση και αποδοχής ελέγχων από το μέλος.
Κοινωνική & Επιχειρηματική ευθύνη
Γεωργός πλήρους απασχόλησης
Ηλικίας κάτω των 50 ετών
Μέλος Αναγνωρισμένης Ομάδας Παραγωγών
Πραγματοποίηση τουλάχιστον μίας προωθητικής ενέργειας ανά έτος
Παράδοση σε εγκεκριμένα κοινωφελή/φιλανθρωπικά ιδρύματα τουλάχιστο 100 κιλά ετησίως της παραγωγής μου
Διατήρηση παραδοσιακής «Δομής του τοπίου» όπως ξερολιθιές, παλιά πηγάδια, πετραύλακα, μύλοι κ.λπ. εντός της εκμετάλλευσης
Ανάληψη Ευθύνης για την ποιότητα και ασφάλεια τροφίμων
Αποδοχή ελέγχων ανίχνευσης για υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε τυχαίο δείγμα του παραγωγού έως και τρεις φορές ετησίως)
Παρακολούθηση τουλάχιστον ενός σεμιναρίου ετησίως σχετικά με τις απαιτήσεις της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης φυτοπροστασίας
Εφαρμογή τουλάχιστον 2 χειμερινών ψεκασμών με χρήση ουσιών που επιτρέπονται στη βιολογική γεωργία με στόχο τη μείωση της έντασης και της έκτασης προσβολής επιβλαβών οργανισμών κατά τη βλαστική περίοδο
Τουλάχιστον μια επέμβαση αμέσως μετά το χειμερινό κλάδεμα με στόχο την προστασία των τομών κλαδέματος από ασθένειες ξύλου
Εφαρμογή στρατηγικής διαχείρισης ανθεκτικότητας με την εναλλαγή σκευασμάτων με διαφορετική Ομάδα Τρόπου Δράσης
Χρήση πιστοποιημένου (certified) πολλαπλασιαστικού υλικού με ανθεκτικότητα / ανεκτικότητα σε προβλήματα φυτοπροστασίας
Εδαφοκάλυψη για μείωση των ζιζανίων
Συσκευασία σε πλαστικά κιβώτια με χαρτί προστασίας στη βάση σε ποσοστό 100% (πλην χάρτινων κιβωτίων και ατομικών συσκευασιών)
Μικροβιολογική ανάλυση σε περίπτωση άρδευσης προϊόντων που καταναλώνονται νωπά ή σε προϊόντα που πλένονται μετασυλλεκτικά
Ευθύνη για το περιβάλλον και τις μελλοντικές γενεές
Εφαρμογή ετήσιου προγράμματος λίπανσης σε κύριες καλλιέργειες στη βάση τήρησης κατευθυντήριων γραμμών και χημικών αναλύσεων εδάφους
Ενσωμάτωση φυτικών υπολειμμάτων
Τουλάχιστον το 75% των υφιστάμενων ξεροληθιών είναι κατσκευασμένες με τον παραδοσιακό τρόπο
Περιορισμοί στη χρήση νιτρικού αζώτου - Αποφυγή χρήσης νιτρικού αζώτου ειδικά κατά το στάδιο της ωρίμανσης των καρπών και κατά την περίοδο Οκτωβρίου – Φεβρουαρίου όπου λόγω υψηλής βροχόπτωσης υπάρχει κίνδυνος διήθησης του προς βαθύτερα στρώματα
Holding
This website uses cookies which are required for its normal operation.