Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Η παραγωγική μονάδα απλώνεται σε όλη την Πιτσιλιά, με το κύριο αγρόκτημα να βρίσκεται στην περιοχή Καμινάτζια, με έκταση 10 στρέμμάτων, μεταξύ Αγρίδιών και Χανδριών, αλλά και με 5 στρέμματα στην Κυπερούντα σε υψόμετρο από 950 έως 1300 μέτρα.
Επικεφαλής της εκμετάλλευσης είναι ο Νικόλας Βαλανίδης, με πτυχίο Γεωπονικών Επιστημών, Μεταπτυχιακό στην Βιοτεχνολογία Φυτών από το ΤΕ.ΠΑ.Κ, και είναι στο παρόν στάδιο Διδακτορικός Φοιτητής στο ΤΕ.ΠΑ.Κ..
Πρωταρχικός στόχος της μονάδας ήταν από την αρχή η επαναφορά των οικογενειακών γεωργικών επιχειρήσεων στην ορεινή κοινότητα Αγριδιών και η διατήρηση της ζωής σε μια μικρή κοινότητα. Οι πρώτες φυτεύσεις έγιναν το 2018 από τον Νικόλα Βαλανίδη σε συνεργασία με την οικογένειά του και συγκεκριμένα τη σύζυγό και τα αδέλφια του.
Ακολούθως, το 2019 έγιναν δοκιμαστικές φυτεύσεις από μύρτιλλα , φράουλες, ριβήσια (currants) και gooseberries. Το 2020 έγιναν οι πρώτες προσπάθειες για την ενσωμάτωση στην παραγωγή εκτός από κόκκινα σμέουρα, μώβ, χρυσό και μαύρο καθώς και ένα νέο είδος μπλε μύρτιλλου (σχήμα μπανάνας σε μινιατούρα). Σήμερα, η εταιρεία διατηρεί ως θεμέλιο λίθο την καινοτομία στην καλλιέργεια μικρών οπωροφόρων και μέσα από ερευνητικές συνεργασίες προχωρά στη δοκιμή καλλιεργειών σε υδροπονικά υποστρώματα, με προστασία από τις καιρικές συνθήκες (αντιχαλαζικά, θερμοκήπια και δικτυοκήπια) ώστε να δώσει στους καταναλωτές ασφαλή και γευστικά φρέσκα φρούτα καθώς το ορεινό κλίμα του Τροόδους αποτελεί σύμμαχο σε αυτή την προσπάθεια.
Αειφόρες πρακτικές
Το ανάγλυφο και τα ιδιαίτερα κλιματικά στοιχεία του ορεινού χώρου σε συνδυασμό με τη χρήση ολοκληρωμένων πρακτικών παραγωγής (ICM-Integrated Crop Management) αλλά και τη διαχείριση των εχθρών και ασθενειών (IPM-Integrated Pest Management), αποτελούν βασικά στοιχεία αειφόρων πρακτικών για ασφαλή προϊόντα. Συγκεκριμένα, δεν γίνεται καμία επέμβαση με χημικά σκευάσματα την περίοδο συγκομιδής, ενώ παράλληλα γίνεται χρήση ωφέλιμων εντόμων και άλλων μικροοργανισμών για καταπολέμηση εχθρών και ασθενειών, σε συνέργεια με την αυτόχθονη πανίδα και χλωρίδα, (πουλιά, ερπετά και έντομα) που υπάρχει στο περιβάλλον της καλλιέργειας.
Έτσι επιτυγχάνεται περιορισμός στη χρήση χημικών σκευασμάτων για ασφαλή προϊόντα στους καταναλωτές και αποφυγή μολύνσεων στα υπόγεια ύδατα. Στη μείωση της διάβρωσης συμβάλλει η συντήρηση ξεροληθιών και άγριας βλάστησης μεταξύ των αναβαθμίδων και πέριξ της καλλιέργειας. Επιπρόσθετα, η μη χρήση ζιζανιοκτόνων, η εδαφοκάλυψη και η συλλογή νερού από τα υδροπονικά συστήματα και τις βροχές, παρέχουν τους φυσικούς πόρους για τη δημιουργία φυτοφρακτών γύρω από την καλλιέργεια που αποτελούν φυτά δείκτες της βιοποικιλότητας της περιοχής (ξισταρκές, στρουθούθκια, αγριολασμαρίν, άγρια μέντα, βαβατσινιές, πεύκα, αγριοτρανταφυλιές, πλάτανη, σαΐτες), ενώ παράλληλα φιλοξενούν, στοιχεία της πανίδας (ερπετά και πουλιά) το οποία τρέφονται όχι μόνο τους καρπούς της δικής μας καλλιέργειας, αλλά και με τα άγρια φυτά του οικοσυστήματος.
Τέλος, η καλλιέργεια σε οργανικά υποστρώματα μέσα σε γλάστρες και η χρήση αντιχαλαζικών δικτύων σκίασης, αποτελούν καινοτόμες πρακτικές που ευνοούν το ορεινό οικοσύστημα, καθώς γίνεται εξοικονόμηση και ανακύκλωση νερού, διατηρώντας τους υδροφόρους ορίζοντες του Τρόοδους καθαρούς και εύρωστους.
Κριτήρια συμμετοχής στο εθελοντικό σύστημα Ορεινής Γεωργίας Τροόδους
Όλα τα υποχρεωτικά κριτήρια καθώς επίσης και τα πιο κάτω προαιρετικά κριτήρια έχουν γίνει αποδεκτά προς τήρηση και αποδοχής ελέγχων από το μέλος.
Κοινωνική & Επιχειρηματική ευθύνη
Γεωργός πλήρους απασχόλησης
Μόνιμος κάτοικος σε ορεινή κοινότητα
Ηλικίας κάτω των 50 ετών
Τήρηση ελεγμένων οικονομικών στοιχείων
Νομικό πρόσωπο με ελάχιστη έκταση υπό διαχείριση στην περιοχή 1 εκταρίου
Πραγματοποίηση τουλάχιστον μίας προωθητικής ενέργειας ανά έτος (πχ συμμετοχή σε τοπικά Φεστιβάλ, διαφήμιση προιόντων κλπ)
Ανάληψη Ευθύνης για την ποιότητα και ασφάλεια τροφίμων
Αποδοχή ελέγχων ανίχνευσης για υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε τυχαίο δείγμα του παραγωγού έως και τρεις φορές ετησίως)
Παρακολούθηση τουλάχιστον ενός σεμιναρίου ετησίως σχετικά με τις απαιτήσεις της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης φυτοπροστασίας
Αποφυγή χημικής ζιζανιοκτονίας
Παρακολούθηση επιβλαβών οργανισμών με κατάλληλα μέσα και τεχνικές (περιλαμβανομένων συστημάτων γεωργίας ακριβείας) σε τουλάχιστο 25% της καλλιεργούμενης έκτασης
Εφαρμογή τουλάχιστον 2 χειμερινών ψεκασμών με χρήση ουσιών που επιτρέπονται στη βιολογική γεωργία με στόχο τη μείωση της έντασης και της έκτασης προσβολής επιβλαβών οργανισμών κατά τη βλαστική περίοδο
Εφαρμογή στρατηγικής διαχείρισης ανθεκτικότητας με την εναλλαγή σκευασμάτων με διαφορετική Ομάδα Τρόπου Δράσης
Εδαφοκάλυψη για μείωση των ζιζανίων
Συσκευασία σε χάρτινα κιβώτια μιας χρήσης ή ατομικές συσκευασίες για τουλάχιστο το 25% της εκτιμημένης αξίας παραγωγής
Ευθύνη για το περιβάλλον και τις μελλοντικές γενεές
Εφαρμογή ετήσιου προγράμματος λίπανσης σε κύριες καλλιέργειες στη βάση τήρησης κατευθυντήριων γραμμών και χημικών αναλύσεων εδάφους
Ενσωμάτωση φυτικών υπολειμμάτων
Τουλάχιστον το 75% των υφιστάμενων ξεροληθιών είναι κατσκευασμένες με τον παραδοσιακό τρόπο
Περιορισμοί στη χρήση νιτρικού αζώτου - Αποφυγή χρήσης νιτρικού αζώτου ειδικά κατά το στάδιο της ωρίμανσης των καρπών και κατά την περίοδο Οκτωβρίου – Φεβρουαρίου όπου λόγω υψηλής βροχόπτωσης υπάρχει κίνδυνος διήθησης του προς βαθύτερα στρώματα
Holding
Product
This website uses cookies which are required for its normal operation.